Adenoame hipofizare
olimpiq stemxcell
Vita Crystal
PROMOTIE
Cauta
Cos: 0 produse (0 Lei)

Adenoame Hipofizare


Adenomul hipofizar sau glanda pituitara este o glanda endocrina situata la baza creierului, la intalnirea nervului optic, in fosa osului sfenoid, denumita seaua turceasca, de marimea unei cirese. 

Adenoamele hipofizare sunt de mai multe tipuri: ProlactinomulCorticotropinomulTireotropinomulGonadotropinomulSomatotropinomul.

Tumoarea hipofizei de regula este un adenom, adica o proliferare anormala de celule din tesutul glandular. Tumoarea poate provoca diverse modificari hormonale in organism- tulburari menstruale, de potenta, de crestere (piticism sau gigantism).-20%
TRANSPORT GRATUIT
Pachet Forte Olimpiq StemXcell 175% 1 luna
Puncte Bonus: 152
826 lei 661 lei
 Buc
-20%
Puncte Bonus: 87.5
490 lei 392 lei
 Buc
-20%
TRANSPORT GRATUIT
Pachet Olimpiq StemXCell 50% 2 luni
Puncte Bonus: 162.5
904 lei 723 lei
 Buc
-20%
TRANSPORT GRATUIT
Pachet Forte Olimpiq StemXcell 175% - 2 luni
Puncte Bonus: 205
1113 lei 890 lei
 Buc
-20%
Puncte Bonus: 75
401 lei 321 lei
 Buc
-20%
TRANSPORT GRATUIT
Olimpiq StemXCell 175% 60/60
Puncte Bonus: 135
725 lei 580 lei
 Buc
-20%
Puncte Bonus: 52.5
296 lei 237 lei
 Buc
-20%
Puncte Bonus: 92.5
516 lei 413 lei
 Buc
Puncte Bonus: 16
91 lei
 Buc
Puncte Bonus: 6
40 lei
 Buc


Adenoame Hipofizare 
Tipuri de adenoame hipofizare secretante:

-PROLACTINOMUL  este cea mai frecventa  tumora benigna secretanta a glandei hipofize, tumora care secreta in exces hormonul prolactina determinand astfel hiperprolactinemie. Marimea prolactinomului se coreleaza cu productia de hormone. I general ,cu cat tumora are dimensiuni mai mari, cu atat mai mare este nivelul de prolactina secretata. Tumorile hipofizare mari,cu o crestere moderata de prolactina (50-100µg/l),nu sunt prolactinoame adevarate si comportamentul lor biologic este diferit. Microprolactinoamele determina doar hiperprolactinemie si hipogonadism (afectiune caracterizata printr-o insuficienta a functionarii gonadelor-glandele sexuale -testicolul la barbat,ovarul la femeie),in timp ce macroprolactinoamele pot influenta si secretia altor hormone hipofizari.

-SOMATOTROPINOMUL este un adenom hipofizar secretant de GH (STH), care la adult determina cresterea excesiva a extremitatilor (acromegalie), iar la copilul prepuber cresterea exagerata in inaltime (gigantism). Clinic, pacientii cu acromegalie prezinta modificarile ale fizionomiei (bose frontale, piramida nazala, arcade sprancenoase si zigomatice marite, prognatism mandibular cu ocluzie inversa, marirea spatiilor dintre dinti), marirea mainilor si picioarelor (degete scurte si groase), ingrosarea vocii, sindrom de apnee in somn, sindrom de tunel carpian, organe genitale mari dar cu libidou scazut si infertilitate, hipertensiune arteriala.

-CORTICOTROPINOMUL sau adenomul hipofizar corticotrof se caracterizeaza prin secretie excesiva si autonoma de ACTH, care determina hiperplazie suprarenala bilaterala si hipercortizolism nesupresibil. Aceasta forma particulara de sindrom Cushing, in care cauza este hiperproductia de ACTH de catre un adenom hipofizar, este denumita boala Cushing. Simptomele care apar sunt obezitatea facio-tronco-abdominala, tegumente subtiate, vergeturi sub forma de striuri violacee cu pierdere de substanta, hirsutism, acnee, echimoze (aparute ca urmare a fragilitatii vasculare), ulcere trofice, osteoporoza, amenoree, impotenta (cortizolul inhiba secretia gonadotropilor, determinand hipogonadism), hipertensiune arteriala, infectii, psihoze maniaco-depresive, boala ulceroasa, hiperglicemie cu rezistenta la insulina.

-TIREOTROPINOMUL sau adenomul hipofizar tireotrof este cea mai rara tumora hipofizara si se caracterizeaza prin hipersecretie autonoma de TSH, care induce hipertiroidism (cu TSH crescut, spre deosebire de hipertiroidismul primar, cand TSH-ul este supresat de concentratia crescuta a hormonilor tiroidieni). Pacientul prezinta tegumente fine, umede, calde, tranzit intestinal accelerat, palpitatii, iritabilitate, nervozitate, fuga de idei, fatigabilitate, dispnee, tremor al extremitatilor.

-GONADOTROPINOMUL sau adenomul gonadotrof este relativ frecvent si are ca semn cardinal blocarea functiei gonadice, prin altererea secretiei pulsatile de LH si FSH. Hipogonadismul poate determina scaderea libidoului, pierderea pilozitatii axilopubiene si infertilitate (la ambele sexe), disfunctie erectila la barbati, amenoree si lipsa dezvoltarii sanilor la femeie. Concentratia serica a FSH si LH nu este de mare utilitate, diagnosticul fiind pus pe baza imunocitochimiei tumorii si concentratiei gonadotropilor in LCR. Tratamentul este chirurgical.

Factori de risc:

Cauzele acestei afectiuni sunt foarte numeroase si complexe, dintre acestea cele mai fervent fiind toxicitatea din mediu, socurile emotionale foarte puternice si conflictele interioare. Toxinele care patrund in organism interfereaza si perturba schimburile metabolice si activitatea endocrina, determinand modificarea valorilor hormonale. O alta cauza sunt traumele emotionale. In urma socului sistemul nervos poate sa ramana blocat in momentul in care primeste o veste rea. In cazul acesta creierul va comanda glandele endocrine sa secrete in continuare cantitatile de hormoni din momentul crizei, desi aceasta a trecut. Intervin deci suprasolicitarea sistemului endocrin si dereglarea hormonala. In acest context se formeaza adenomul hipofizar. Cantitatea de hormoni secretata in organism este determinata si de intensitatea sentimentelor si a trairilor.